Parhaat näppäimistöt 2016

Mikäli tietokonettaan käyttää pelaamiseen, kannattaa näppäimistön valintaan kiinnittää normaaliakin enemmän huomiota. Tavallisella toimistonäppäimistöllä ei pitkälle pötkitä, joten kannattaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja sijoittaa näppäimistöön hieman ylimääräistä rahaa. Pelaamiseen käytettävää näppäimistöä valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa yleiseen käyttäjäystävällisyyteen, kytkintyyppiin (mekaaninen on pääsääntöisesti ehdoton valinta), muunneltavuuteen sekä taustavalaistukseen. Myös näppäimistöjen kestävyydessä, koossa, nopeudessa ja näppäinsijoittelussa on eroja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota juuri itselleen sopivaa näppäimistöä valittaessa.

Millainen on hyvä näppäimistö pelaamiseen?

Näppäimistön sanotaan olevan yksi pelaajan tärkeimmistä aseista, jopa pelaajan käden jatke. Se on siis tietokoneen ohella yksi tärkeimmistä pelivarusteista, joka kannattaa valita huolella. Useimmat pelaajista suosivat täysin mekaanisia näppäimistöjä niin sanottujen kumikupuisten sijaan. Mekaanisessa näppäimistössä mekaaniset kytkimet liittävät jokaisen näppäimen mekaanisesti omaan kytkimeensä. Kumikupuisissa versioissa käytetään puolestaan silikonikupua liittämään näppäin kytkimeen, jolloin tuntuma on pehmeä, mutta jokainen painallus vaatii näppäimen kunnollista painamista. Useimmat pelaajat eivät pidä tästä ominaisuudesta sen epävarmuuden ja hitauden vuoksi, ja suosivat tästä syystä täysin mekaanisia näppäimistöjä. Joihinkin mekaanisiin näppäimistöihin on tarjolla myös vaihdettavia näppäimiä, jolloin pelaaja voi vaihtaa esimerkiksi WASD -näppäimiksi värillisiä tai muutoin paremmin tunnistettavia/ kontrolloitavia näppäimiä.

game-750845_1280

Myös näppäimistön taustavalaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota, vaikka jotkin pitävätkin sitä vain näppäimistön hintaa nostavana turhakkeena. Etenkin pimeässä pelatessa taustavalolla on suurikin merkitys, joskin uusimmissa pelinäppäimistöissä valaistuksen merkitys on viety aivan uudelle tasolle. Sen sijaan että pelaaja vain näkisi näppäimet, on uusimmissa näppäimistöissä kiinnitetty huomiota siihen, että pelaaja erottaisi ne vaivatta toisistaan. Valaistusta voi säätää korostamaan eri näppäinalueita kuten nuoli- ja WASD-näppäimiä sekä useimmiten käytettyjä komentonäppäimiä, jolloin pelaajan ei tarvitse edes vilkaista näppäimistöä erottaakseen näppäimet toisistaan.

Lisäksi kannattaa huomioida näppäimistön makro-ominaisuudet. Makronäppäimillä on suuri merkitys etenkin MMO- eli massively multiplayer online -pelejä pelaaville. Osa pelinäppäimistöistä tarjoaa jopa 10-20 ohjelmoitavissa olevaa näppäintä.

Vuoden 2016 parhaimmat pelinäppäimistöt

Yleensä pelinäppäimistöjen arvioijat testaavat näppäimistöt käyttäen niitä useamman päivän ajan jokapäiväiseen tietokoneen käyttöön ja pelaten niillä useamman eri genren pelejä. Useimmat testaavat näppäimistöä myös kymmensormijärjestelmän osalta ja vertaavat nopeutta ja tarkkuutta tavalliseen toimistonäppäimistöön. Lisäksi saatetaan arvioida näppäimistön asennettavuutta, muunneltavuutta, taustavalaistuksen säädeltävyyttä ja näppäimistön sopivuutta tietyn genren peleihin.

keyboard-1235105_1280

Vuoden 2016 pelinäppäimistötesteissä erityisen hyviä arvosanoja ovat saaneet Corsairin ja Razer Blackwidow -näppäimistöt. Myös Logitechilta on tullut markkinoille kelpo näppäimistöjä, kuten esimerkiksi G910 Orion Spark.

Corsair K95 RGB

Corsair Vengeancen uudempi versio uudella nimellä. Mekaaninen näppäimistö, jossa on näppäin näppäimeltä säädeltävä sateenkaaren väreissä loistava taustavalaistus. Muutoinkin hyvin muunneltavissa oleva näppäimistö, jossa on huikeat 18 ohjelmoitavaa G-näppäintä sekä tyylikäs alumiininen muotoilu ja irrotettava rannetuki. Corsair K95 RGB -näppäimistön hinta liikkuu 200 € molemmin puolin.
Muista Corsairin näppäimistöistä testeissä erityisen hyvin ovat pärjänneet Corsair Strafe Mechanical Gaming Keyboard- ja Corsair Vengeance -näppikset.

Roccat Ryos MK Pro

Kyseessä on mekaaninen näppäimistö, jossa n yksittäin valaistut näppäimet (sininen LED-taustavalo, ei värivaihtoehtoja), hyvät ohjelmointimahdollisuudet, 5 makronäppäintä ja 3 peukkunäppäintä, neljä eri Cherry MX kytkinvaihtoehtoa sekä sisäänrakennettu USB. Näppäimistöön kuuluu rannetuki, joka ei ole irrotettavissa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on laadukas näppäimistö Roccatilta, jolla ei ole yhtä pitkäaikaista kokemusta pelinäppäimistöjen valmistuksesta kuin kilpailijoilla. Erityiskiitosta tämä näppäimistö on saanut myös näppäinsijoittelusta. Näppäimistön hinta liikkuu 150 € kieppeillä.

Razer Blackwidow Chroma

Kannettava mekaaninen näppäimistö, jossa on laadukkaat ja herkästi reagoivat näppäimet. Näppäimistössä on loistava taustavalaistus sateenkaaren väreissä ja hyvä säädeltävyys. Näppäimistöstä puuttuvat numeronäppäimet kokonaan, ja se voi kannettavuutensa vuoksi olla hieman pienikokoinen joidenkin pelaajien makuun. Näppäimistössä on kuitenkin ohjelmoitavat painikkeet ja mahdollisuus tehdä makrotallennuksia lennossa. Yksittäinen Chroman painike kestää jopa 60 miljoonaa painallusta. Tämä näppäimistö on saanut erityistä kiitosta muun muassa nopeudesta ja hyvästä vasteesta. Razer Blackwidow Chroman hinta vaihtelee yleensä 150 ja 200 € välillä.

SteelSeries Apex M800

SteelSeries Apex M800 on laadukas ja täysin mekaaninen näppäimistö, josta löytyy lähes rajoittamaton määrä vaihtoehtoja niin ohjelmointiin kuin taustavalaistuksen säätöönkin. QS1-mekaniikalla varustettujen huippunopeiden näppäinten luvataan kestävän 60 miljoonaa painalluskertaa. Tuplaydinprosessorin ansiosta pelaaja voi painaa lukuisia näppäimiä yhtäaikaisesti ilman komentoviiveitä. Näppäimistön vasemmasta laidasta löytyy kuusi makronäppäintä. Kyseessä on kaikin puolin erinomainen näppäimistö, jota on moitittu ainoastaan sen hinnasta, joka liikkuu 200 € tuntumassa.